Verkeersdetectie via radar rukt eindelijk op in Nederland

Gepubliceerd op 21/10/2024

In de VS is radar reeds meer dan een decennium een geaccepteerde, alomtegenwoordige technologie om rijdende en stilstaande voertuigen te detecteren op kruispunten met verkeerslichten en op autosnelwegen.

Als we naar Europa kijken, dan staan bijvoorbeeld op kruispunten in Denemarken reeds duizenden radars voor voertuigdetectie aan de stopstreep en op afstand, als volwaardige vervanger van inductieve lussen.

Radar kan immers van nature nauwkeurig de positie en de snelheid van voertuigen bepalen, en heeft een groot bereik, zowel in afstand als in het aantal baanvakken. Tevens is de technologie niet duur, compact, onderhoudsvriendelijk en kan het heel divers, voor verschillende toepassingen tegelijkertijd, ingezet worden.

De laatste jaren werden in Nederland een aantal projecten met radars van smartmicro uitgevoerd, maar dit bleef vrij beperkt. Enkele voorbeelden zijn detectie van verkeersopstoppingen aan tunnels, op een belangrijke corridor door een stad ter optimalisatie van de verkeersdoorstroom, of detectie van fietsers bij fietsoversteekplaatsen zonder verkeerslichten, waarbij de radar knipperlichten aanstuurt om aankomend gemotoriseerd verkeer te waarschuwen en zo het verkeer veiliger te maken. Hierbij wordt rekening gehouden met de individuele snelheid van de verkeersdeelnemers om zo de waarschuwingslichten enkel aan te sturen als het echt relevant is.

Maar 2025 belooft een kanteljaar te worden. Eerder dit jaar is reeds op een belangrijk kruispunt ten oosten van de stad Groningen een pilotproject succesvol uitgevoerd in samenwerking met de Provincie Groningen en VerkeersInfo. Daar werd aangetoond dat de smartmicro radar geschikt is voor verkeersregelinstallaties met de in Nederland gebruikte detectie configuraties. De oplossing werkt zeer stabiel.

Het pilotproject nabij Groningen zal de komende maanden overschakelen naar een tweede fase, waarbij een nieuwe generatie smartmicro radar en interface wordt geïnstalleerd. Bijkomende voordelen zoals 2-draadse Power Line Communicatie (PLC), connectiviteit via Wi-Fi (voor systeemconfiguratie) en Cloud (voor data visualisatie), radar-radar fusie en MQTT zullen dan geïntroduceerd worden.

Dit alles zorgt ervoor dat met radar een aantrekkelijk alternatief beschikbaar is voor inductieve lussen, visuele camera’s en warmtebeeldcamera’s.

Over smartmicro
Het Duitse innovatieve bedrijf smartmicro is reeds meer dan 25 jaar specialist in compacte hoog-performante radars voor automotive, verkeersmanagement en -handhaving. Met meer dan 150.000 radarsensoren operationeel wereldwijd voor verkeersdetectie en 10 miljoen wagens uitgerust met door smartmicro ontwikkelde radars, is het bedrijf uitstekend gepositioneerd om de veiligheid en efficiëntie op de wegen wereldwijd verder te helpen verbeteren.