NDC Nederland monitort verkeersveiligheid met landelijk project

Gepubliceerd op 10/09/2024

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de verkeersveiligheid in Nederland. Hiervoor heeft het ministerie betrouwbare gegevens nodig over het naleven van verkeersregels. Dit gebeurt door het monitoren van het gedrag van weggebruikers, zoals fietsers, bromfietsers en automobilisten. Er wordt specifiek gekeken naar het gebruik van fietsverlichting, mobiele telefoons door fietsers, het dragen van helmen door bromfietsers, het gebruik van autogordels en de afleiding door smartphonegebruik in de auto.

Deze monitoring vindt al langere tijd plaats en heeft het ministerie een scherp inzicht gegeven in de trends rondom verkeersgedrag. Deze inzichten zijn van onschatbare waarde voor het bepalen van verkeersveiligheidsbeleid. Zijn er meer of juist minder overtredingen? Zijn er regionale verschillen? Zien we andere opvallende ontwikkelingen? Het beantwoorden van deze vragen helpt bij het vaststellen van de benodigde acties, zoals voorlichtingscampagnes, gerichte handhaving of zelfs aanpassingen in de regelgeving. Zo is er momenteel veel aandacht voor fatbikes. Ongetwijfeld zullen hierop (wets)maatregelen volgen, maar objectieve gegevens ontbreken vooralsnog.

Om trends goed in kaart te brengen, is het essentieel dat de monitoring volgens een vaste structuur en met regelmaat plaatsvindt. Daarom zijn er zowel op nationaal als op Europees niveau protocollen en indicatoren ontwikkeld om de kwaliteit en consistentie van de gegevens te waarborgen.

NDC Nederland heeft in het verleden al ruime ervaring opgedaan en diverse onderzoeken uitgevoerd op het gebied van lichtvoering, apparatuurgebruik en autogordelgebruik. Ze mogen nu ook het gecombineerde landelijke project uitvoeren voor het ministerie. Dit project heeft een looptijd van vier jaar.

In dit project wordt onder andere landelijk in kaart gebracht hoeveel bromfietsers een helm dragen, welk percentage autobestuurders en passagiers een gordel draagt, en hoeveel fietsers hun mobiele telefoon gebruiken.

Dat dit onderzoek naar verkeersveiligheid van groot belang is, blijkt ook uit de aandacht op lokaal niveau. Ook de provincies voeren dit soort onderzoeken regelmatig uit. Zo heeft NDC Nederland, in navolging van het landelijke onderzoek, een onderzoek naar helmgebruik uitgevoerd voor de provincie Friesland. Daarnaast voeren ze nu ook voor de provincie Noord-Brabant een grootschalig project uit, waarbij grofweg dezelfde richtlijnen worden gevolgd als in het landelijke onderzoek.