VT3: Het duurzame, modulaire en betrouwbare verkeersregeltoestel

Gepubliceerd op 08/11/2024

Het nieuwe verkeersregeltoestel (VT3) van Vialis is een duurzaam, modulair en betrouwbaar verkeersregelautomaat dat is ontwikkeld vanuit marktuitdagingen. VT3 is hét platform voor het regelen van diverse verkeerssituaties door inzet van verkeerslichten. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij een (complex) kruispunt of een voetgangersoversteekplaats, maar ook als doseersysteem voor opritten van snelwegen. Op basis van het actuele verkeersaanbod zijn de verkeerslichten dynamisch in te richten, waardoor de doorstroming wordt geoptimaliseerd. Daarnaast heeft VT3 een optimale informatiebeveiliging en dat maakt een hack van de VRI onmogelijk.

VT3 naadloos te integreren
Vialis biedt dé totaaloplossing voor verkeersmanagement en heeft alles voor de wegbeheerder in huis. Dit komt samen in het ecosysteem: Vialis Mobility Platform. Een groot voordeel van het VT3 als onderdeel van dit ecosysteem is dat uitwisseling met externe en open data bronnen gegarandeerd is, evenals de koppeling met VRI componenten van andere leveranciers. De VT3 is daardoor naadloos te integreren in elke iVRI-configuratie omdat alle koppelvlakken volledig zijn ondersteund; TLC-FI, RIS-FI, IVERA-TLC en IVERA-APP en V-Log.

Wat is nieuw aan VT3?
Nieuw aan VT3 is de focus op nog meer gegarandeerde verkeersveiligheid door toepassing van VT3. Om deze te garanderen is het VT3-platform uitgerust met:
• Een elektronische zekering per lantaarn
• Externe voeding voor buitenwerk zoals drukknoppen
• Hergebruik van de stabiele software componenten van de VT2

Optimale cybersecurity
Bij de ontwikkeling van de VT3 is uitgegaan van de BIO; Baseline Informatiebeveiliging Overheid, de informatiebeveiligingsrichtlijn die wordt voorgeschreven door de overheid. Onderdeel van de optimale informatiebeveiliging van de VT3 is online credential management. . Dit is een cruciale eis in de BIO. Bovendien ‘ontzorgt’ het VT3 credential management de wegbeheerder op een aantal manieren: het is niet (meer) noodzakelijk om dezelfde credentials in grote aantallen VRI’s te gebruiken en er is geen noodzaak (meer) voor een wachtwoordenkluis. Voor het beheer van de systeem credentials is een centraal credentials management- en distributiesysteem ontwikkeld dat in lijn is met de regels eisen van de BIO.

Verder heeft het VT3 een standaard ingebouwde Firewall en is de bewakingsmodule niet vanaf afstand te benaderen.

Refit faciliteert hergebruik
Uniek aan de VT3 is de Refit mogelijkheid. De nieuwe VT3 is zo ontworpen, dat bij vervanging de ‘oude’ VRA-kast (behuizing en meterbord) gewoon kan blijven staan, en alleen het ‘binnenwerk’ (kabelboom, groepenkast en logica modules) op locatie wordt vervangen. Behalve dat dit een mooie toevoeging is aan gemeentelijke en provinciale circulariteitsdoelstellingen, heeft het ook als voordeel dat de ‘downtime’, oftewel het uit de roulatie zijn van de VRI bij vervanging, tot het minimum is beperkt. Het maakt nogal wat verschil; of een hele kast moet worden vervangen, inclusief fundering, of alleen het binnenwerk.

Bewust duurzaam
Bij de ontwikkeling van de VT3 is van scratch af aan uitgegaan van een duurzaam product. Vialis heeft duurzaamheid als een van haar topprioriteiten, en zorgt dat dit terugkomt in productontwerpen, en dus ook het ontwerp van de VT3. Dit is maximaal schaalbaar en zodoende volledig af te stemmen op de grootte van het kruispunt of elke andere verkeerssituatie waar je de VT3 voor wil gebruiken. Het bedieningsscherm is bij VT3 leverbaar in 3 varianten: ‘geen’ (= remote), 7 inch en 15 inch.

Materialenpaspoort Als Vialis nemen wij duurzaamheid serieus door een Materialenpaspoort mee te leveren waarin is vastgelegd welke materialen in de VT3 zitten, de hoeveelheid hiervan en de restwaarde van de materialen. Deze informatie is aangevuld met informatie over circulariteitsscore, demontage en afvoer van materialen, en hoe moet worden omgegaan met reststromen. Het Materialenpaspoort creëert inzicht en bewustzijn en stimuleert verantwoord materiaalgebruik.

Circulariteit voorop bij VT3
De eerste Vialis VT3’s staan inmiddels op straat, onder meer in Utrecht en Rotterdam en zijn succesvol in bedrijf genomen. Zowel de hardware als de software van de VT3 is modulair opgebouwd, waardoor het regeltoestel laagdrempelig kan worden onderhouden en eenvoudig worden ge(her)configureerd als de omstandigheden daarom vragen.