Verkeersveiligheidsdata verkeerskundig doorvertalen

Gepubliceerd op 14/11/2024

DOK helpt overheden steeds vaker om verkeersveiligheidsdata verkeerskundig door te vertalen. En dat is nodig…

Gemeenten en provincies hebben hulp nodig om te komen tot risicogestuurde verkeersveiligheidsmaatregelen. Het opleveren van een datatool blijkt niet voldoende te zijn. DOK zorgt voor begeleiding in dit proces en voor de verkeerskundig advies. Zo kunnen data inzichten direct worden toegepast om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Werksessie DOK met gemeenten/provincies

Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid in Nederland. Het landelijke Strategisch Plan Verkeersveiligheid roept op om op het anders te doen. Overheden hebben vanuit dit plan afgesproken risicogestuurd te werk te gaan. Het inzichtelijk maken en aanpakken van risico’s in de infrastructuur en bij het gedrag van verkeersdeelnemers, vraagt om het hebben van datainformatie.

Sinds 2019 is er in Nederland veel kennis gedeeld over type risico’s en benodigde data. Er zijn voor overheden tools beschikbaar om risico’s per wegtype inzichtelijk te maken. Maar het gebruik van de tools is een uitdaging. Data analyse blijft een eng, technisch en moeilijk onderwerp voor veel verkeersveiligheidsmedewerkers van overheden. Logisch ook, het staat immers verder af van hun dagelijkse verkeerskundige advisering. En er is weinig tijd beschikbaar om de data resultaten in de tools goed te doorgronden en te begrijpen. In kleinere gemeenten is er vaak maar 1 verkeerskundig adviseur beschikbaar om alles rondom verkeer, vervoer en bereikbaarheid te bedienen.

Daarom richt DOK zich steeds meer op de begeleiding en de advisering. Remco Smit (senior adviseur veilige mobiliteit bij DOK): “we ontzorgen steeds vaker gemeenten en provincies door ons te verdiepen in de lokale verkeersveiligheidsopgave. We linken deze opgave direct aan onze datatool. Enerzijds door generieke data-indicatoren om te bouwen tot indicatoren welke aansluiten bij de opgave en de ambitie van de gemeente. Daarmee is er meer herkenning, dit vergroot het gebruik. Anderzijds vertalen we onze data uit onze tool ‘ongevalrisico.nl’ voortaan ook in verkeerskundige adviezen. Zo weet een gemeente of provincie direct welke type wegen onveilig zijn en waarom. We leggen uit hoe het advies samenhangt met de data. Met als doel dat gemeenten en provincies op termijn ook zelfstandig tot maatregelen en beleid kunnen komen”.

Daarnaast brengt DOK in een kopgroep-overleg opdrachtgevers (overheden) bij elkaar om elkaar te inspireren met goede voorbeelden over hoe je de data kan interpreteren en toepassen.

Goede voorbeelden waar DOK tot het einde van het jaar druk aan de slag is:

  • Vijf provincies werken met DOK samen om op basis van data het provinciale autowegen netwerk (100 km/u wegen) verkeerskundig te beoordelen. DOK stelt beoordelende rapporten op waar provincies maatregelen aan kunnen koppelen;
  • DOK is voor de gemeente Eindhoven aan de slag om vanuit de datatool ‘ongevalrisico.nl’ de risico’s van het wegennetwerk te rapporteren;
  • De gemeente Alkmaar heeft DOK gevraagd om vanuit verschillende databronnen tot een verkeersveiligheidsaanpak te komen.