- Bezoeken
- Exposeren
- Algemeen
Verkeerstellingen die multimodaal auto's, vrachtwagens, bussen, bestelbusjes, fietsers en voetgangers registreren zijn cruciaal om tot gedragen en effectieve verkeersmaatregelen te komen. Traditionele verkeerstellingen zoals telslangen zijn meestal duur, beperkt in tijd, invasief voor de publieke ruimte, arbeidsintensief, niet correct bij lage snelheden of filevorming en registreren zelden alle vervoerswijzen.

Nieuwe open data technologie biedt daarom tal van betaalbare mogelijkheden. Telraam maakt hier op een innovatieve manier gebruik van door actief samen te werken met bewoners, onderzoeksinstellingen, steden, gemeenten en provincies. Bewoners leren bijvoorbeeld over de verkeerssamenstelling in hun straat en ondersteunen met betrouwbare data lokale en regionale beleidsadviseurs dankzij kwalitatieve verkeerstellingen.
Met deze teldata kan infrastructuur maar ook verkeerslichten en verkeersplannen efficiënter en verkeersveiliger worden gemaakt. De indoor sensor wordt bevestigd aan de binnenkant van een raam op een van de verdiepingen van een huis of commercieel gebouw met een vrij zicht op de straat.
De outdoor sensor wordt op een verlichtings-of signalisatiepaal in de publieke ruimte geplaatst. In beide gevallen kan de sensor het onderscheid maken tussen een 10-tal verkeersmodi waaronder voetgangers, fietsers, auto's & zwaar verkeer. De verkeersteller die dag en nacht telt meet bovendien niet alleen aantallen, maar ook de rijrichting en de gemiddelde snelheid van auto's. Alle informatie is toegankelijk via een open data dashboard en op de website van Telraam.
Intussen laat Wouter Florizoone van Telraam ons weten dat nog geen 2 maanden na de lancering van de nieuwe outdoor verkeersteller er intussen meer dan 100 units van verkocht zijn. De eerste toestellen in Nederland zullen heel binnenkort in ’s Hertogenbosch en de provincie Utrecht geplaatst worden.
De indoor sensor is al op honderden locaties in Nederland geïnstalleerd. In het kader van specifieke verkeerskundige projecten zoals in Utrecht, Amersfoort of Groningen. Maar ook dankzij bewoners in Arnhem of de provincie Noord-Brabant. In Ameland werden er trouwens heel opvallende verkeerspatronen voor fietsers gemonitord. Het grootste netwerk is momenteel in de provincie Utrecht terug te vinden. Meer dan 150 verkeerstellers tellen er vanuit de woningen of appartementen van bewoners, scholen, bedrijfs- en kantoorgebouwen. De coördinatie voor de uitrol wordt verzorgd door Samen Meten Utrecht. Studenten en docenten van de Hogeschool Utrecht gingen intussen ook al met de data aan de slag.